Natuurbeleving

Waarom natuurbelevings activiteiten

Het gebied waarin we leven verstedelijkt meer en meer. Zo vanzelfsprekend is het niet meer om ''natuur'' in je eigen leefomgeving te hebben. Wat je hierdoor ziet gebeuren is dat mensen ook steeds minder buiten komen, ook valt het mij op dat kinderen tegenwoordig steeds meer binnen spelen. Ze zitten steeds vaker achter de computer of de televisie. En ook bij de volwassen ''kinderen'' zie je dit meer en meer gebeuren. We leven in een tijd die steeds drukker lijkt te worden. Hierdoor is er niet altijd ''tijd'' en aandacht voor werkelijke verbinding en rust. Door die verminderde aandacht naar de natuur is er ook een minder sterke voelbare binding met de natuur.

En toch is de natuur zo belangrijk voor ons, wij maken er deel van uit. Staan er niet los van. Wij zijn natuur. 

Moeder Aarde geeft ons de rust en ontspanning die we als mens zo nodig hebben. En het is heel gezond om buiten in de natuur te zijn. Het buiten zijn heeft een goede invloed op onze concentratie, bevordert onze creativiteit, verbetert onze gezondheid, zorgt dat we goed zijn geaard en verbindt ons met ons gevoel. 

Er is buiten en in onszelf zoveel te ontdekken, als we ons er maar voor open stellen. En ieder seizoen heeft weer haar eigen wonderen.  En door je zintuigen open te stellen wordt alles wat je ervaart in de natuur ook nog is versterkt.

Kinderen krijgen door de activiteiten spelenderwijs weer een binding met de natuur. Hierdoor onstaat er een respect voor de natuur. En dit heeft dan weer een positieve werking op hun gedrag. Ik vind het erg belangrijk dat ''kinderen'' weer een (sterkere) verbinding met de natuur ontwikkelen. Want wie geeft er straks anders nog om onze Moeder Aarde...

 

Wat is natuurbeleving?

Beleving is niets meer dan het ervaren van de natuur door gebruik te maken van je zintuigen. Door te voelen, horen, zien en proeven ervaren we de natuur. Ervaren zonder je zintuigen kan ook helemaal niet. Maar we kunnen het wel bewuster en dieper ervaren. Het gaat erom je plaats in het geheel te ervaren, je werkelijk verbonden te voelen met de natuur, met jouw natuur. Met wie jij in wezen bent. 

Voor mij bestaat er geen enkele twijfel dat de natuur tot ons spreekt, we hoeven alleen maar te (willen) luisteren. Elk dier heeft een verhaal te vertellen, heeft ons veel te leren. En door te kijken naar de natuur, en dan bijv. een bloeiende bloem te zien dan heeft ze een verhaal te vertellen. . Ook wij kunnen ons ontplooien en gaan bloeien, net als die bloem.En als je dan de ruisende bladeren van de bomen hoort, welke geheimen verschuilen daarin? En de gezichten die ik soms zie in bomen...Vaak krijg ik te horen dat het tijd wordt om ''volwassen'' te worden. Dan glimlach ik maar. Net als deze boom op de foto. Ik vertelde het aan het jongetje Mark hiernaast op de foto. Ik vertelde dat ik dit een mooie boom vond met een mooie glimlach. Dat was voor hem direct een reden om de boom samen te gaan knuffelen. Heerlijk hoe kinderen hier op kunnen reageren.

Tegenwoordig hoor ik mensen vaak praten over het ''terug'' naar de natuur willen, dat ze het verlangen hebben om hun contact met de aarde te herstellen. Ik denk dat het contact nooit werkelijk verbroken is geweest. De aarde en wij, de mens, blijven altijd verbonden. Ik denk dat het een kwestie is van jezelf er voor open te stellen zodat we de verbinding weer gaan voelen en ervaren. Omdat we het mischien zijn verleerd, of zijn vergeten hoe we er stil bij kunnen staan..hoe we ons konden verwonderen...

Alles wat wij doen heeft gevolgen voor de aarde, en wat er met de aarde gebeurt heeft gevolgen voor ons. Ik voel me een deel van Moeder Aarde.  Daarom voel ik mij verantwoordelijk.  Hoe meer ik begrijp van de wereld om mij heen, hoe meer ik mijzelf leer te begrijpen...

Ook valt er veel te leren van dieren. Er zijn dieren die erg goed zijn in het overleven en het aanpassen, die geweldige ouders zijn en sommigen weer heel speels of tonen veel moed. Dit zijn allemaal kwaliteiten waar wij als mens van kunnen leren en die ons van pas komen. Als we ons weer open stellen voor de natuur en dit werkelijk gaan beleven kunnen we ons weer verwonderen vanuit het innerlijke kind dat in een ieder van ons zit en durven we weer te gaan geloven en te dromen....Ik neem je graag mee op reis :-) 

https://www.realeyezation.nl/

Nieuwe reacties

22.08 | 15:55

Wat een droom van een verhaal. Of is het wakker worden uit een echte drrom? Het raakte me, en blijf graag op de hoogte. Op naar ons aller happy end

21.03 | 22:49

Thanks for sharing your amazing stories my darling sister! Your connectedness to nature is the result of your pure heart and soul. Keep on shining!

24.02 | 09:12

mooi, maar ja zo ben je heé

14.02 | 23:34

Ik zie dat jullie processen wel heel erg diep gaan....